
Creatief boekhouden.
Als we het daar over hebben gaat het vaak over die “handigerd” die altijd wel een manier weet om de belastingdienst beentje te lichten maar … dat hoeft natuurlijk lang niet altijd het geval te zijn.
In het Nederlandse belastingstelsel geldt het principe “hoe meer je verdient, hoe meer belasting je kunt betalen”, maar ook “hoe minder je van aftrekregelingen gebruik kunt maken”. Zelfstandigenaftrek is daar een goed voorbeeld van: hoe hoger de winst, hoe lager de aftrek. Maar moet je dat dan altijd maar gewoon laten gebeuren?
Veel kleine zelfstandigen en ZZP-ers trekken te gemakkelijk de portemonnee. Telefoon, internet, schrijfmateriaal, lidmaatschappen en abonnementen zijn vaak kosten die privé worden betaald terwijl je ze gewoon zakelijk kunt opvoeren. Ook kosten van verlichting en verwarming van een kantoor aan huis laten we maar zitten. “Anders is het zo’n gedoe hè?”
Tja, wat geeft het ook want -linksom of rechtsom- je betaalt het uiteindelijk toch allemaal zelf. Dat is natuurlijk ook wel zo maar er zijn tozh zó al twee redenen te noemen om dit soort kosten zakelijk te nemen en niet privé: ten eerste is de BTW meestal aftrekbaar en ten tweede wordt je bedrijfsresultaat er lager door. Lagere winst = minder belasting betalen!
Wees dus creatief.
Wanneer factureer je? Laten klanten jou op je geld wachten? Dan kán het gebeuren dat jij al BTW moet afdragen terwijl je de factuur nog betaald moet krijgen. Dat is niet leuk maar hier kun je wel iets mee.
Als je net voor afloop van een kwartaal factureert kan het gunstig zijn om even een weekje te wachten en pas begin volgend kwartaal de factuur te maken. De BTW aangifte waar deze factuur dan onder valt is pas na afloop van maand 3 en er is dus een goede kans dat je van jou klant het geld binnen hebt vóórdat de BTW moet worden afgedragen. Bij een jaarwisseling geldt in principe hetzelfde maar dan is het wel netjes om dit ook even met je opdrachtgever af te stemmen: bij hem kan het juist belangrijk zijn dat je vóór het eind van het jaar al factureert. Hoewel, daar is ook wel weer een mouw aan te passen.
Wees dus creatief.
En wat doe je aan het eind van het jaar als het erop lijkt dat je met een leuke winst kunt afsluiten? Ben je van plan om binnenkort kosten te maken door een nieuwe auto, telefoon of laptop o.i.d. te kopen? Doe het dan nú dan kun je nog een deel afschrijvingen meepakken en vaak kun je gebruik maken van investeringsaftrek.
Wanneer je al een paar vette opdrachten in portefeuille hebt en het lijkt het erop dat je niet dit jaar maar volgend jaar een goede omzet gaat draaien, dan kan het slim zijn om investeringen juist naar volgend jaar door te schuiven. Je kunt je resultaat in opvolgende boekjaren soms beïnvloeden.
Wees dus creatief.
Zorg dat je de kalender goed in de gaten houdt en regel op tijd je aangifte BTW. Ben je te laat, dan krijg je een boete. Komt dat vaker voor dan kan die boete ook nog eens oplopen. Doe op tijd je aangifte. Maar wat te doen als het je met geen mogelijkheid lukt om een aangifte op tijd te doen? Je weet wel: druk, druk, druk. Dien dan desnoods een 0-aangifte in en corrigeer deze later. Daarmee voorkom je dat er een boete wordt opgelegd want corrigeren mag bij de belastingdienst altijd, géén aangifte doen wordt afgestraft.
Wees dus creatief.
Heb je een hypotheek maar ook een spaarrekening? De spaarrente is momenteel erg laag. Ga eens na of je niet (een deel van) je hypotheek kunt aflossen. Het bedrag in box 3 waar je belasting over de spaarrekening betaalt wordt gerekend naar de stand van 1 januari. Heb je geld opzij gezet en wil je dat gebruiken voor je hypotheek, los dan vóór 1 januari een deel (boetevrij) af. Enerzijds scheelt het je in de afdracht IB, maar ook je maandlasten gaan omlaag.
Wees dus creatief.
Heb je een keer echt een topjaar, zo’n jaar waarin het met bakken binnenkomt en je ineens in een hoger belastingtarief valt? Dan is het misschien interessant om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hiermee kun je de hoge winst in het ene jaar afromen (tot je in het lagere tarief valt) en die uitsmeren over het lagere resultaat in een ander jaar. Het is soms even rekenen maar dit kan betekenen dat je over een aantal opvolgende jaren gewoon in het lagere IB tarief blijft.
Wees dus creatief.
Vraag je administrateur eens hoe het zit, hij kan je er meer over vertellen.
Suc6
UW-Support
Algert Uiterwijk Winkel